• Het eerste: verdeling van de prijzen; hoe zit het ook alweer?

 • Hoe en wat in de slotfase van de competitie

  Er wordt vaak gesproken over de vierde plaats in de competitie. Wanneer en waarom geeft deze recht op deelname aan de nacompetitie om promotie. Eerst een stuk theorie, daarna per elftal de mogelijkheden. En de subtop is groot dus er zijn nogal wat scenario’s mogelijk.

  Eerst de theorie:
  De KNVB heeft per competitie drie plaatsen in de nacompetitie te vergeven. Normaal zijn dat de drie periodekampioenen. In het geval de kampioen ook periodekampioen blijkt te zijn, gaat het ticket van de nacompetitie naar het hoogst geklasseerde team zónder periodetitel.

  De 5e klasse A bestaat echter uit een oneven aantal teams. De competitie is daarom niet verdeeld in drie, maar twee periodes. De derde periodetitel wordt dan ‘gegeven’ aan het hoogst geklasseerde team zónder periodetitel.
  Vrone is winnaar van de eerste periode maar wordt – waarschijnlijk – kampioen. Sporting Andijk wordt vermoedelijk de winnaar van de tweede periode en eindigt als tweede. De derde periodetitel wordt dan gegeven aan de nummer drie van de ranglijst.
  Omdat Vrone als kampioen promoveert neemt de nummer vier van de ranglijst de periodetitel van hen over.

  Wat zijn de scenario’s voor alle kanshebbers?

 • 1. Vrone 18-48 (+67)

  Vrone heeft aan nog één punt in de resterende twee wedstrijden genoeg om zich kampioen van de vijfde klasse A te noemen. Dat op zich zal geen probleem vormen. De ploeg uit Sint Pancras verloor nog geen enkele wedstrijd. De eerste periodetitel hadden ze al opgeëist.

 • Resterend programma:
  13 mei DTA Fortius-Vrone
  20 mei Vrone-AFC IJburg

 • Resterend programma:
  13 mei Westzaan-Sp. Andijk
  20 mei Sp. Andijk-Wherevogels

 • 2. Sporting Andijk 18-42 (+73)

  Mocht Vrone twee keer verliezen en Sporting Andijk tweemaal winnen, dan gaat de kampioensvlag in top in Andijk. In elk ander geval wordt Sporting Andijk tweede en speelt het nacompetitie.

 • 3. De Wherevogels 18-34 (+14)

  De Wherevogels heeft nog een zwaar programma. Met eerst Jisp (4e) en daarna Andijk (2e) is de derde plaats (en daarmee automatische plaatsing voor de nacompetitie) allerminst zeker. Mocht De Wherevogels naar plaats vier zakken, dan moet het hopen dat Sporting Andijk óf de uiteindelijke nummer drie in de eindrangschikking de tweede periodetitel pakt.

 • Resterend programma:
  13 mei Wherevogels-Jisp
  20 mei Sp. Andijk-Wherevogels

 • Resterend programma:
  13 mei De Wherevogels-Jisp
  20 mei Jisp-DTA Fortius

 • 4. Jisp 18-31 (+20)

  Ook Jisp heeft geen gemakkelijk programma maar weet: nog twee keer winnen en dan spelen ze nacompetitie. Cruciaal kan de ontmoeting met concurrent DTA Fortius op de slotdag zijn

 • 5. AFC IJburg 19-30 (+19)

  Door een oneven aantal ploegen in de poule heeft AFC IJburg nog maar één wedstrijd te spelen. Het moet hopen dat Vrone de laatste thuiswedstrijd als kampioen in gaat en dronken de polonaise over het veld loopt. Alleen bij winst maakt IJburg nog kans op nacompetitie, mits Jisp niet meer dan twee punten pakt in de laatste twee wedstrijden.

 • Resterend programma:
  13 mei vrij
  20 mei Vrone-AFC IJburg

 • Resterend programma:
  13 mei DTA-Fortius-Vrone
  20 mei Jisp-DTA Fortius

 • 6. DTA Fortius 18-29 (+22)

  DTA Fortius is van heel veel ploegen afhankelijk. Ervan uitgaande dat Vrone de kampioenswedstrijd wint van Fortius, zal Jisp op 13 mei maximaal een punt mogen overhouden aan het duel met De Wherevogels. Vrone zal dan op de slotdag niet mogen verliezen van IJburg en Opperdoes mag niet twee keer winnen. Fortius zal dan zelf op de laatste speeldag moeten winnen van Jisp.

 • 7. Opperdoes 18-28 (+1)

  Met veruit het – op papier althans – gemakkelijkste programma is er eigenlijk maar één opdracht. Zes punten pakken tegen Purmerland en Westzaan en het doelsaldo nog enigszins opvijzelen. We passeren dan hoe dan ook IJburg op de ranglijst. En daarnaast moet alles mee zitten. Van belang is vooral de uitslag van de wedstrijd Wherevogels-Jisp.

  We zetten de scenario’s op een rij:

  De Wherevogels-Jisp eindigt gelijk:
  De Wherevogels is dan onbereikbaar voor Opperdoes. Jisp mag de laatste wedstrijd tegen Fortius dan niet winnen.
  De Wherevogels-Jisp wordt gewonnen door De Wherevogels.
  De Wherevogels is dan onbereikbaar voor Opperdoes. Jisp mag de laatste wedstrijd tegen Fortius dan niet winnen tenzij het verschil in doelsaldo (nu 19 treffers) wordt goedgemaakt.
  De Wherevogels-Jisp wordt gewonnen door Jisp
  De Wherevogels heeft een beduidend minder doelsaldo dan Jisp. De slotwedstrijd tegen Andijk moet dan verloren worden en Opperdoes moet een doelsaldo van (momenteel) 14 doelpunten goedmaken.

  Dit scenario geldt alleen als Vrone de kampioenswedstrijd tegen Fortius niet verliest. Mocht dat wel gebeuren, dan mag Fortius tegen Jisp maximaal één punt pakken en mag Jisp ook niet van Wherevogels hebben gewonnen.

 • Resterend programma:
  13 mei Purmerland-Opperdoes
  20 mei Opperdoes-Westzaan

 • Snapt u het nog? ;)

  Na de volgende speelronde plaatsen we weer een update…