• Het eerste: verdeling van de prijzen, hoe zit het ook alweer? Deel 2

 • Hoe en wat in de slotfase van de competitie

  Er wordt vaak gesproken over de vierde plaats in de competitie. Wanneer en waarom geeft deze recht op deelname aan de nacompetitie om promotie. Eerst een stuk theorie, daarna per elftal de mogelijkheden. En de subtop is groot dus er zijn nogal wat scenario’s mogelijk.

  Eerst de theorie:
  De KNVB heeft per competitie drie plaatsen in de nacompetitie te vergeven. Normaal zijn dat de drie periodekampioenen. In het geval de kampioen ook periodekampioen blijkt te zijn, gaat het ticket van de nacompetitie naar het hoogst geklasseerde team zónder periodetitel.

  De 5e klasse A bestaat echter uit een oneven aantal teams. De competitie is daarom niet verdeeld in drie, maar twee periodes. De derde periodetitel wordt dan ‘gegeven’ aan het hoogst geklasseerde team zónder periodetitel.
  Vrone is winnaar van de eerste periode en Sporting Andijk van de tweede. Eén van beide teams wordt kampioen. De derde periodetitel wordt dan gegeven aan de nummer drie van de ranglijst.
  Omdat ofwel Vrone danwel Sporting Andijk als kampioen promoveert neemt de nummer vier van de ranglijst de periodetitel van hen over.

  Wat zijn de scenario’s voor alle kanshebbers?

 • 1. Vrone 19-48 (+63)
  treft zaterdag: AFC IJburg-thuis

  Vrone verloor afgelopen zaterdag verrassend en met grote cijfers bij DTA Fortius. Slaat de kampioensstress toe in Sint Pancras. Nog steeds is één puntje voldoende voor de titel. Bij een nederlaag gaat Sporting Andijk bij winst Vrone op doelsaldo voorbij. Tegenstander AFC IJburg speelt alleen nog voor de eer.

 • 2. Sporting Andijk 19-45 (+80)
  De Wherevogels-thuis

  Sporting Andijk pakte afgelopen week de tweede periodetitel. Al was deelname aan de nacompetitie al langer bewerkstelligd. Of zit er nog iets meer in voor de Andijkers? Bij winst kan het de titel pakken. Maar alleen wanneer Vrone verliest.

 • 3. De Wherevogels 19-34 (+23)
  treft zaterdag: Sporting Andijk-uit

  De Wherevogels moet tegen nr 2 Sporting Andijk aan de bak om de nacompetitie te behalen. Er zijn namelijk nog wat kapers op de kust voor dat laatste ticket. Bij een gelijkspel is De Wherevogels verzekerd van minimaal de vierde plaats: genoeg voor een verlenging van het seizoen. Bij een nederlaag is het vooral afhankelijk van de uitslag van Opperdoes, dat een verschil van 15 doelpunten moet goedmaken. Bij een grote nederlaag tegen Andijk en een grote overwinning tegen Opperdoes, dat Westzaan treft, dreigt een koude douche in Purmerend. Bij een kleine nederlaag van Jisp tegen DTS Fortius en een grotere nederlaag van Wherevogels, kan ook naast de nacompetitie gegrepen worden.

 • 4. Jisp 19-34 (+21)
  treft zaterdag: DTA Fortius-thuis

  De winnaar van dit duel plaatst zich voor de nacompetitie. Jisp heeft ook aan een gelijkspel genoeg. Een kleine nederlaag tegen Fortius – samen met een grotere nederlaag van Wherevogels kán genoeg zijn, mits Opperdoes niet enorm uit de slof schiet tegen Westzaan. 

 • 5. DTA Fortius 19-32 (+24)
  treft zaterdag: Jisp-uit

  Bij winst is DTA Fortius zeker van minimaal de vierde plaats. Elk ander resultaat is onvoldoende.

 • 6. Opperdoes 19-31 (+8)
  treft zaterdag: Westzaan-thuis

  Opperdoes moet winnen en wel met zo’n groot mogelijk verschil om kans te houden op de vierde plek. Voorwaarde is dat Wherevogels (tegen Andijk) flink verliest. Het resultaat van de wedstrijd Jisp-DTA Fortius maakt dan niet uit.

 • De overige ploegen zijn uitgespeeld om de prijzen. Er vindt geen degradatie plaats. Westzaan keert volgend jaar niet met dít team terug. Wellicht dat de huidige zondagselectie van de club op zaterdag gaat voetballen, was te lezen in het NHD.

  7. AFC IJburg 19-30 (+23)
  8. Purmerland 19-16 (-42)
  9. De Kennemers 20-13 (-37)
  10. Westzaan 19-12 (-51)
  11. Rood Wit Zaanstad 19-3 (-112)