• Het Stratentoernooi zit er weer op; verslag van dag 2

• Het is maandagavond 22.45 als ik begin aan het verslag van de finaledag van het Stratentoernooi.  En ik weet eigenlijk niet waar ik moet beginnen. Want eigenlijk kijken we als organisatie meer dan tevreden terug op twee dagen toernooivoetbal.

Zestien jeugdteams en zestien seniorenteams kwamen in actie. Maar buiten die pakweg driehonderd voetballers, is ook een batterij vrijwilligers betrokken bij het toernooi. Vaak meer dan je denkt. Veel vrijwilligers zijn zichtbaar, anderen treden minder op de voorgrond. Om maar te noemen: EHBO, coaches bij de jeugd, scheidsrechters, barpersoneel, bezetting van de snoep- en limonadekraam, de barbecue, de opbouwploeg, de ballenbalie, de catering voor de organisatie en ongetwijfeld vergeet ik er nog een aantal.

Als je al die manuren bij elkaar optelt ?? of alleen maar het aantal betrokken mensen - zal het vermoedelijk gaan duizelen. Daarom zaten we met de organisatie op dag 1 ook met de handen in het haar. De kinderen staan te popelen om te voetballen, opa’s en oma’s zijn opgetrommeld om te komen aanmoedigen; valt er zo’n enorme lading regen uit de hemel dat spelen onder die omstandigheden onverantwoord was. Wat een deceptie.

Het toernooi later starten was een pure gok. Gegokt en gewonnen, want uiteindelijk heeft iedereen die ochtend gevoetbald. En we werden voor onze durf beloond met geweldig weer op dag 2. Kampioenen werden gemaakt. In drie van de vier poules bleef het tot het laatste moment spannend. Manchester City stak er met kop en schouders bovenuit, maar België, Atletico Madrid en Paris Saint Germain moesten er tot de laatste wedstrijd voor knokken.

Bij de vrouwen won Bonaire de finale van Aruba. Laatstgenoemde was in de poulefase ongeslagen gebleven en ook in de finale bleek het team niet makkelijk te verslaan. Bonaire kwam op voorsprong door Marrie Mul, maar Dianne Bos nam de gelijkmaker voor haar rekening. In de verlenging werd niet gescoord. Daarom moesten penalty’s uitkomst bieden. Die nam Bonaire aanmerkelijk beter: 0-3.

Het mannentoernooi kende een verrassende winnaar. Oude Veiling won voor het eerst in haar historie. De wijk bestaat sinds 1997 maar speelde nog nooit een rol van betekenis op het Stratentoernooi. Het team bleek uiteindelijk een goede mix van routine, spelers van het eerste en jeugd. Toen op de tweede dag oud-bewoner en aanvoerder van De Zouaven Roy Janssens de gelederen kwam versterken, werd rekening gehouden met een stunt.

In de finale was Noorderpad de tegenstander. Zij wonnen de laatste twee edities en konden zich de Jan Putting-bokaal (pas voor het derde jaar in omloop) definitief toe eigenen.

Zover kwam het niet, hoewel Sil Weel de titelverdediger op voorsprong bracht. Stephan Wagemaker zorgde met een schitterende volley voor de gelijkmaker, waarna in de slotfase de 15-jarige Klaas Reinders de bal listig langs doelman Koos Zwaan wipte.

De organisatie blij, want de bokaal kan weer een paar jaar mee. En De Oude Veiling ook blij, gezien de buurt-app die die avond ontplofte.

Het seizoen werd afgesloten met feest in de kantine op muziek van dj Cees Weel. Wij bevelen hem van harte bij u aan. Volgend jaar zijn we er gewoon weer, voor de alweer 34e editie. Samen met al die vrijwilligers.

Foto's van het toernooi vindt u op onze facebook pagina: https://www.facebook.com/stratentoernooi/ (ook voor niet Facebook-leden).

Warmteservice (vrouwen)
    1. Aruba 6-12 (16-4)
    2. Bonaire 6-9 (9-8)
    3. Curacao 6-9 (9-10)